=)

Hej hej på er där ute!!

Idag är en "blogg-dag". Hoppas ni uppskattar det.
Snart är det vår det tycker nog många är härligt. Sol, bara ben osv. Men för vissa är det en mardröm t.ex. för dem som har POLLENALLERGI!!!! Men vi vill tipsa en sida till alla läsare med pollenallergi nämligen: http://www.sjukvardsradgivningen.se/!

Här kommer ett utdrag: "
 

Pollenallergi / Vad händer i kroppen?

Publicerad: 2005-11-07

Vilka besvär ger pollenallergi?

Är man allergisk mot pollen uppstår det en allergisk reaktion när pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Då får man de typiska allergisymtomen med rinnsnuva, klåda, nysningar och nästäppa. Ögonen reagerar också genom att bli röda, de rinner och kliar. Vissa kan kan även ha besvär med hosta eller andningen.

 

Vad beror pollenallergi på?

De ämnen som orsakar allergi kallas allergener. Dessa finns bland annat i pollen. Första gången man kommer i kontakt med ett allergen får man ingen allergisk reaktion, men immunsystemet bildar allergiantikroppar, man sensibiliseras.

När man nästa gång kommer i kontakt med allergenet känner antikropparna igen allergenet och då får man en allergisk reaktion.

Antikroppar finns bundna vid så kallade mastceller i slemhinnorna. Vid den allergiska reaktionen binder sig allergenet, exempelvis pollenkornet, till antikropparna vilket gör att mastcellerna "spricker". Då frisätts olika retande ämnen, till exempel histamin. En inflammation i nässlemhinnan och ögonen uppstår vilket ger de typiska allergiska besvären med rinnsnuva, klåda, nysningar, nästäppa. Ofta får man också röda kliande ögon som rinner.

Pollenallergi är vanligt
Under vår och sommar drabbas upp till en femtedel av tonåringar och vuxna av pollenallergi med symtom från ögon och näsa. Det brukar kallas hösnuva trots att många besväras av annat än gräspollen och även får symtom från ögonen. Det är vanligast att man reagerar på björkpollen och gräspollen. Men även pollen från gråbo, som är en vanlig ört, och andra växter kan ge allergi. Antalet personer med pollenallergi har ökat de senaste 20 åren. Orsaken till ökningen är oklar.

Oftast börjar besvären i skolåldern eller i tidig vuxen ålder. Vissa år med extremt höga pollenhalter kan de som sensibiliserats men aldrig tidigare haft besvär få allergisymtom från näsan och ögonen.

Vid den allergiska reaktionen frisätts olika retande ämnen, till exempel histamin, och ger de typiska allergiska besvären med rinnsnuva, klåda, nysningar, nästäppa. Ofta får man också röda kliande ögon som rinner. Klicka på bilden för att få större format och mer information.

Pollensäsongen varierar

I Mellansverige brukar björkpollensäsongen börja i mitten eller slutet av april. I södra Sverige börjar den tidigare och i norra senare. Det brukar skilja två till tre veckor mellan pollensäsongen i södra och norra Sverige.

Många som är allergiska mot björkpollen är även allergiska mot al- och hasselpollen, som finns i luften betydligt tidigare. Hasselpollen finns redan från slutet av februari och alpollen från mitten av mars. I juni avtar halterna av björkpollen, men istället ökar mängden gräspollen och finns kvar fram till i augusti.

På sensommaren från slutet av juli och hela augusti blommar gråbo. Det är en korgblommig örtväxt och är vanlig vid diken och vägkanter, och kan ge allergibesvär. Även om björk- och gräspollenallergi är vanligast har många besvär under hela pollensäsongen, från mars till augusti.




Hoppas ni blir glada nu!
Vi gör allt för er =) Pollenallergiker eller inte!
Onsdagskramar från storbloggarna!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0